Tijdens het zoeken naar een plek voor de Romeinse tuin, ontstond het idee voor de Kloostertuin. In Park Matilo ligt de nadruk op de Romeinse geschiedenis. Maar er is hier na de Romeinen nog meer gebeurd. Het hele gebied van Park Matilo was onderdeel van een groot nonnenklooster, het Margarethaconvent. Dit convent heeft hier tot in de 16e eeuw gestaan. Helaas hebben archeologen er weinig van kunnen opgraven. Omdat het Romeinse castellum in de bodem zit, mag er niet gegraven worden. Er is wel een bijgebouw opgegraven, in de oosthoek van het park. Dit was waarschijnlijk de bierbrouwerij. De scherpe hoek in het geasfalteerde wandelpad loopt parallel aan een muur van dit gebouw. Hier is ook de Kloosterbank geplaatst, een herinnering aan het convent.

Beeldend kunstenaar Ludy Feyen heeft het ontwerp voor de kloosteruin gemaakt en tevens een kloostergang van levende wilgen gevlochten. Een voortuin geeft toegang tot de hoofdtuin. De geometrische vormen zijn geïnspireerd op de vormen die ontstaan door geluidstrillingen.

De planten in de tuin zijn voor een deel geneeskrachtig. Daarnaast staan er sierplanten en planten met een symbolische betekenis. Een informatiebord geeft uitleg over de geschiedenis van het Magarethaconvent en de symbliek van de diverse planten.